Wino do obiadu, jak wybrać odpowiedni trunek?

Wino do obiadu, jak wybrać odpowiedni trunek?
ZLOTA7.PL
Data utworzenia:2020-10-31 09:33:21
Aktualizacja:2025-07-27 11:07:16
ID: 658466b7a2604

Dobre wino do obiadu podkreśli smak potraw, ale jak je wybrać? Sprawdziłem dla Was zasady łączenia wina i jedzenia.

Białe wino do obiadu

Chardonnay – pasuje głównie do białego mięsa.

Pinot Grigio – wytrawne wino, które idealnie komponuje się z zielonymi warzywami.

Mostaco – podawaj je z serami lub owocami morza.

Słodkie białe wino sprawdza się natomiast do pikantnych oraz słodkich przystawek.

Czerwone wino

Pinot Noir – to czerwone wino pasuje do łososia, kurczaka oraz wieprzowiny o łagodnym smaku.

Merlot – wino odpowiednie do wołowiny, wieprzowiny, jagnięciny oraz kurczaka.

Cabernet – idealne wino do steków!

Syrah – wino polecane np. Do żeberek wieprzowych.

Cały artykuł: … (link do strony poniżej) wino - do - obiadu - jak - wybrac - odpowiedni - trunek/

Link: http://zlota7.pl <-- Aktywuj wpis by aktywować link

Oceń tę stronę:
Dokonaj oceny przyciskiem

Wybierz idealne wino do obiadu, podkreśl smak potraw odpowiednim trunkiem, poznaj zasady łączenia wina i jedzenia, odkryj smakowe niuanse. Chardonnay pasuje do białego mięsa, Pinot Grigio do zielonych warzyw, Mostaco do serów i owoców morza, słodkie białe wino do pikantnych przystawek. Pinot Noir komponuje się z łososiem i kurczakiem, Merlot z wołowiną, jagnięciną, Cabernet idealne do steków, Syrah polecane do żeberek wieprzowych, dobierz wino do swojego menu.

cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close